Day of the Dead tattoos ή αλλιώς...ο Θάνατος σου πάει πολύ!


Έχετε αναρωτηθεί από που προέρχονται τα σχέδια τατουάζ με τις χαριτωμένες λουλουδάτες νεκροκεφαλές (τα λεγόμενα Sugar Skulls) και τα γυναικεία μακάμβρια πορτρέτα? Σε αυτό το άρθρο, το TattooBox θα σας ταξιδέψει για λίγα λεπτά στο μακρινό Μεξικό!

 

 

 

d46945d0498c876549a093577323c8a3-d33vk59

Η Μέρα των Νεκρών: το πιο εύθυμο μεξικάνικο έθιμο

Η απεικόνιση του θανάτου με νεκροκεφαλές εδραιώθηκε μέσα από την θρησκευτική παράδοση της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με την οποία, κάθε χρόνο από τις 31/10 έως 2/11 γιορτάζεται η Μέρα των Νεκρών (Day of the Dead) προς τιμή των νεκρών συγγενών και αγαπημένων. Δεν πρόκειται απλά για ένα μνημόσυνο αλλά για μία γιορτή χαράς και χρωμάτων που παίρνει διαστάσεις φεστιβάλ, ειδικά στο Μεξικό. Σύμφωνα με την πίστη τους, οι ψυχές των νεκρών επισκέπτονται τις οικογένειές τους για 1 ημέρα. Οι οικογένειες επισκέπτονται τους τάφους και τους στολίζουν με προσφορές όπως λουλούδια (Flowers of the Dead) και δώρα, ενώ στα σπίτια και στους δρόμους επικρατεί γιορτινή ατμόσφαιρα με φαγητά-ποτά και ζαχαρωτά σε σχήμα νεκροκεφαλών (sugar skulls).

sugar skulls

Sugar skulls

Στιγμιότυπο από φεστιβάλ

Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ Day of the Dead

The Sugar Skull

Η πίστη στην μετα θάνατον ζωή ήταν κύριο στοιχείο της θρησκείας των ιθαγενών πληθυσμών της Λατινικής Αμερικής πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί εκεί και διαδώσουν τον καθολικισμό. Για τους Αζτέκους, τους Μάγιας και άλλους εγγενείς λαούς της Λ. Αμερικής, η ζωή δεν ήταν παρά ένα όνειρο, ενώ ο θάνατος ήταν το «ξύπνημα» και το πέρασμα στην πραγματική ζωή. Για τους Αζτέκους οι νεκροκεφαλές ήταν ένα θετικό σύμβολο που συνδέεται με την μετά θάνατον αναγέννηση.

Με ενσωματωμένη στην κουλτούρα τους την πίστη για μία καλύτερη «επόμενη ζωή», οι Μεξικάνοι δε φοβούνται τον θάνατο αλλά τον αποδέχονται και την Μέρα των Νεκρών διασκεδάζουν με μακάμβριες μεταμφιέσεις και ομοιώματα νεκροκεφαλών στολισμένων με χρώματα και λουλούδια. Ο Θάνατος αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσικό και είναι παρών στην καθημερινότητά τους, στη τέχνη τους μέχρι και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών (βλέπε βίντεο) και στα παιχνίδια τους.

Dia de los Muertos from Whoo Kazoo on Vimeo.  

The Skeleton Lady

Η σύγχρονη γιορτή της Μέρας των Νεκρών έχει τις ρίζες της σε μία αντίστοιχη εορτή των Αζτέκων, κατά την οποία τιμούσαν τoν Mictlantecuhtli (Lord of Mictlan) και τη σύζυγό του Mictecacihuatl (Queen of Mictlan). Το Mictlan ήταν ο Κάτω Κόσμος των Αζτέκων όπου πήγαιναν οι ψυχές των νεκρών.

Στην προσπάθειά τους για εκχριστιανισμό των εγγενών πληθυσμών, οι Ισπανοί μετέφεραν την καθολική εορτή των Αγίων Πάντων και των Ψυχών την 1 και 2 Νοεμβρίου για να ξεχαστούν οι παλιές θεότητες, ωστόσο ο παγανιστικός χαρακτήρας του εθίμου παραμένει έως και σήμερα.

Στη σύγχρονη λαογραφία του Μεξικό η μορφή της Mictecacihuatl έχει αντικατασταθεί από την Catrina , το κυριότερο σύμβολο της Μέρας των Νεκρών, που απεικονίζεται με μορφή γυναικείου σκελετού που φορά λουλούδια, καπέλο και μακρύ vintage φόρεμα. Η Catrina ήταν δημιούργημα του Μεξικάνου σκιτσογράφου Posada (γύρω στο 1910) που ήθελε να σατυρίσει τις φτωχές μεξικάνες οι οποίες προσπαθούσαν να μιμηθούν την ενδυμασία και τα ήθη των ευρωπαίων, ωστόσο στις ημέρες μας εξελίχθηκε εικαστικά σε ένα (μακάμβριο) sex symbol. catrina day of the dead

Αριστερά: μεξικάνικο αγαλματίδιο που αναπαριστά τη Θεότητα Mictecacihuatl /Δεξιά: Η Catrina σύμφωνα με την μεξικάνικη λαογραφική παράδοση

"Day of the Dead" tattoos

Οι νεκροκεφαλές στην ... ζαχαρωτή τους έκδοση (δηλαδή στολισμένες με λουλούδια, καρδιές, σταυρουδάκια, ράμματα, αστέρια κτλ) καθώς επίσης και οι αναπαραστάσεις του προσώπου της Θεάς αποτελούν δημοφιλή θέματα για την μεξικάνικη λαική τέχνη που ενέπνευσαν στη συνέχεια και τους απανταχού tattoo artists. DAY OF THE DEAD mexican tattoos

Επάνω από αριστερά: Sake-Sake Tattoo Crew/Ozone-Nico Tattoo Crew/ Kostas-Prive Tattoo
Κάτω από αριστερά: M!iami-Pair A Dice T.S./Tasos-Freddy Tattoo/Tasos X.-Uncle Chronis Tattoo[/caption]

Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Dead
http://tcmam.wordpress.com/2010/11/01/dia-de-los-muertos/
http://www.azcentral.com/ent/dead/articles/dead-history.html?nclick_check=1#ixzz2jUczttHu
http://www.abqjournal.com/291850/abqnewsseeker/mexicos-la-catrina-look-spreads-for-day-of-the-dead.html
http://www.azcentral.com/ent/dead/articles/dead-history.html?nclick_check=1

 

©TattooBox | Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς συγκατάθεση του Tattoobox.gr

>>>Δες περισσότερα Muerte τατουάζ στο TattooBox!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το σύμβολο του ΙΧΘΥΟΣ και τα πιο ξε-ψαρωτικά τατουάζ που εντοπίσαμε!
10 διαφορετικές ιδέες για τατουάζ πυξίδα
25 ιδέες με σχέδια τατουάζ για ζευγάρια για να μοιραστείς με τον/την αγαπημένο/η σου
 

Θες να λαμβάνεις προτάσεις τατουάζ και προσφορές από το TattooBox? Γράψε το email σου!

Εγγραφή