#breastcancer #tattoo: Διεκδικώντας πίσω το χαμόγελό τους


Τι μπορεί να προσφέρει ένα τατουάζ σε μία γυναίκα που κουβαλάει τις ουλές και τη στεναχώρια μιας μαστεκτομής στην οποία έχει υποβληθεί?Ίσως το χαμόγελο πίσω στα χείλη της.

Ας μιλήσουμε για τις γυναίκες που αγαπάμε. Τις μητέρες μας ή τις γυναίκες μας. Εμάς τις ίδιες. Αν έχετε έστω και ένα άτομο στον οικογενειακό σας κύκλο που χτυπήθηκε από τον καρκίνο, ξέρετε από πρώτο χέρι τι δύναμη ψυχής χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για να αγωνιστούν και να μπορέσουν να ισορροπήσουν πάλι στη ζωή τους.  

Ο γολγοθάς των χειρουργείων

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 4.500 περίπου γυναίκες ασθενούν από καρκίνο του μαστού. Στατιστικά, περίπου 1 στις 12 Ελληνίδες κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει κακοήθη νεοπλασία στο μαστό. Δυστυχώς η αρρώστεια θα είναι μοιραία για τις 1.500 από αυτές, ενώ οι υπόλοιπες 3.000 που στάθηκαν αρκετά τυχερές γιατί διέγνωσαν έγκαιρα τον καρκίνο, θα υποβληθούν σε μονή ή διπλή μαστεκτομή, μερική ή ολική.

Μετά την επέμβαση, αυτές που επιζούν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις μιας σωματικά και ψυχικά επίπονης διαδικασίας αποκατάστασης στήθους, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα της οποίας δεν ανταποκρίνεται συνήθως στις ελπίδες τους και στις αρχικές τους προσδοκίες. Ακόμα και μετά τα χειρουργεία αποκατάστασης, πολλές γυναίκες θα μείνουν με ασύμμετρους μαστούς, απουσία θηλών και άσχημες ουλές με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται για τη ψυχολογία τους.  

Η αποφασιστικότητα μιας γυναίκας με δύναμη ψυχής

Κάποιες γυναίκες όμως επιλέγουν να κάνουν κάτι που θα σφραγίσει μια για πάντα το τέλος του κεφαλαίου της μάχης τους με το θάνατο. Διακοσμούν τις ουλές τους με cover up τατουάζ επιλέγωντας σχέδια που αντιπροσωπεύουν για τις ίδιες, είτε θετικές αναμνήσεις είτε σύμβολα της νίκης τους. Έτσι οι ουλές της μαστεκτομής μετατρέπονται σε ένα έργο τέχνης, το οποίο δύναται να αντιστρέψει με καταλυτικό τρόπο τη ψυχολογία των γυναικών αυτών από αρνητική σε θετική.

Η Αμερικανίδα Molly Ortwein είναι μία από αυτές τις γυναίκες. Μετά την διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε, και μην αντέχοντας να βλέπει τις μετεγχειρητικές της ουλές, αποφάσισε να τις καλύψει με cover up tattoo. Το τατουάζ της -για το οποίο χρειάστηκαν 7 περίπου ώρες - επιμελήθηκε η artist Colby Butler από το Μαιάμι, ειδικευμένη σε cover up τατουάζ για περιπτώσεις ουλών απο επεμβάσεις, εγκαύματα κ.λ.π.

Το τατουάζ της ήταν ένα σχέδιο με λουλούδια που θύμιζαν στη Molly την αγαπημένη της χώρα , τη Βραζιλία και τη βοήθησε να αποκτήσει μια νέα, θετική σχέση με το σώμα της αφού τώρα νιώθει υπερήφανη για το τατουάζ της.

Η αποστολή του P-ink

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την κάλυψη των ουλών της μαστεκτομής με ένα τατουάζ, οδήγησε στην δημιουργία ενός ετήσιου event στη Νέα Υόρκη, που συνδέει τις επιζήσαντες της μάχης του καρκίνου του μαστού με εξειδικευμένους tattoo artists. To P-ink (Personal Ink) έχει αποστολή να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες που θέλουν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το σώμα τους μετά από μία τέτοια περιπέτεια.

Φέτος τον Οκτώβρη διοργάνωσε καμπάνια χρηματοδότησης μέσω της Crowdfunding πλατφόρμας Indiegogo ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα που θα βοηθήσουν 10 γυναίκες με μαστεκτομή να αποκτήσουν ένα coverup tattoo.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού αυτού οργανισμού Noel Franus, “Δίνεται μία δυνατότητα σε αυτές τις γυναίκες να διεκδικήσουν πίσω την ταυτότητά τους, να πάρουν πίσω κάτι που πιστεύουν οτι ο καρκίνος πήρε από αυτές. Έχουν μία ευκαιρία να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα σε μία εμπειρία που ποτέ δεν επέλεξαν”. Εννοείται ότι θα πρέπει η υποψήφια για το τατουάζ να έχει και την γνωμοδότηση του γιατρού της πριν προχωρήσει στην νέα αισθητική αυτή επέμβαση. 

roxx mastectomy scar tattoo τατουάζ για ουλές μαστεκτομής

Artist:Roxx - P-Ink day ΝΥ 21 Οκτωβρίου 2013

Jen Carmean of Monarch Tattoo -Ουλές μαστεκτομής τατουάζ

Artist:Jen Carmean - P-Ink day ΝΥ 21 Οκτωβρίου 2013

Artist Joy Rumore and Megan

Artist:Joy Rumore - P-Ink day ΝΥ 21 Οκτωβρίου 2013

Ashley Love of NY Adorned

Artist:Ashley Love - P-Ink day ΝΥ 21 Οκτωβρίου 2013

Η πρακτική του τατουάζ μαστεκτομής στην Ελλάδα

Μιλώντας για το θέμα αυτό με τον tattoo artist Tolle, ιδιοκτήτη του Eightball Tattoo Studio στην Αθήνα, μάθαμε ότι στην Ελλάδα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι χειρούργοι στέλνουν τους ασθενείς τους σε tattoo artists, όπως στον ίδιο, προκειμένου να δοθεί μία όσο το δυνατόν καλύτερη αισθητική λύση αποκατάστασης της εικόνας των θηλών και των ουλών μετά την μαστεκτομή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που έχει καταστραφεί η θηλαία άλως, αυτή επανασχεδιάζεται ως τατουάζ με την επιλογή όσο το δυνατόν πιο φυσικών χρωμάτων.  

Πηγές:
http://www.almazois.gr
http://www.queen.gr/
http://www.today.com

©TattooBox | Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς συγκατάθεση του Tattoobox.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 10 πιο δημοφιλή σημεία για τατουάζ [Infographics]
Love at first sight: 15 γυναικεία τατουάζ που ερωτευτήκαμε ακαριαία
12 υπέροχα minimal γυναικεία τατουάζ βραχιόλια
 

Θες να λαμβάνεις προτάσεις τατουάζ και προσφορές από το TattooBox? Γράψε το email σου!

Εγγραφή