Επιτρέπεται η αιμοδοσία αν κάνω τατουάζ?


Ως tattoo artist, μία ερώτηση που ακούω στο studio συχνά, από κόσμο που θέλει να κάνει tattoo, σχετίζεται με την αιμοδοσία μετά το τατουάζ: «Μπορώ να δώσω αίμα μετά?»  ή «Μετά από πόσο καιρό μπορώ να δώσω αίμα?».
 
Παρατηρώ ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση ως προς αυτό το θέμα. Είτε από ανθρώπους που απλώς υποθέτουν, χωρίς όμως να έχουν πραγματικά διευρευνήσει το θέμα, είτε και από ορισμένους γιατρούς που θα χαρακτηρίζαμε «παλιά μυαλά» που αναμασάνε παλιές αντιλήψεις περί τατού, δεν έχουν μπει στη διαδικασία να ενημερωθούν για τα σημερινά δεδομένα και παραπληροφορούν τους πολίτες με δηλώσεις τύπου «Ααααα τατουάζ? Μετά από 5 χρόνια μπορείς να δώσεις αίμα!».

Όντας λοιπόν και εγώ εθελοντής αιμοδότης, επισκέφθηκα το κέντρο αιμοδοσίας της πόλης μου όπου είμαι γραμμένος και έμαθα από μία ευγενική και καλά ενημερωμένη γιατρό τι πραγματικά ισχύει.  Μου εξήγησε λοιπόν ότι κάποιος που κάνει τατουάζ ή piercing θα πρέπει να περιμένει ένα διάστημα ασφαλείας τουλάχιστον 6 μηνών προτού πάει για αιμοδοσία. Και αυτό γιατί αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μία περίπτωση να έχει μολυνθεί μέσω των εργαλείων από κάποια μεταδοτική ασθένεια, τότε οι σχετικές εξετάσεις αίματος (που ούτως ή άλλως γίνονται σε κάθε αιμοδοσία) δε μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό, εφόσον υπάρχει,  παρά μόνο από τον 7ο μήνα και μετά.

Σας παραπέμπω και στη σχετική σελίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας http://www.ekea.gr/who-donate/ για περισσότερες πληροφορίες.

Οπότε απανταχού εθελοντές αιμοδότες, χαρείτε χωρίς ενοχές το καινούργιο σας τατουάζ!
 
 

Guest Author info:
Ο Dimos είναι tattoo artist και μέλος του Pair A Dice Tattoo Studio στη Θεσσαλονίκη.
 
 

©TattooBox | Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς συγκατάθεση του Tattoobox.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η δερματολόγος Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί για την αφαίρεση τατουάζ
Σχέδια τατουάζ: Μάθε τα 8 γνωστότερα στυλ τατουάζ -Μέρος Α
 

Θες να λαμβάνεις προτάσεις τατουάζ και προσφορές από το TattooBox? Γράψε το email σου!

Εγγραφή