Αναζητήσαμε στην Αλχημεία έμπνευση για τατουάζ!


Σύμβολα με αποκρυφιστική σημασία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους προηγούμενους αιώνες από φιλοσοφικές ή θεοσοφικές παραδόσεις, απαντώνται σήμερα πολύ συχνά στην τέχνη του τατουάζTo TattooBox κάνει μία σύντομη αναφορά στην παράδοση της Αλχημείας με όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προσωπική έμπνευση για εσάς.

Η αλχημεία, ως φιλοσοφική αποκρυφιστική παράδοση συνδύαζε την φιλοσοφική θεώρηση με πρακτικές μεθόδους για την προσωπική βελτίωση και την κατάκτηση της Σοφίας και της Αθανασίας. Η πρακτική μέθοδος των αλχημιστών εξελίχθηκε στη βάση της σύγχρονης χημείας, καθώς δημιούργησαν τεχνικές ανάλυσης, ταυτοποίησης και διαχωρισμού ουσιών που οδήγησαν μάλιστα στην πρώτη μορφή των σκευών που χρησιμοποιούνται σήμερα στα χημικά εργαστήρια. Η αλχημεία άνθησε στο Μεσαίωνα με καταγωγή πολύ πιθανόν από την αρχαία Περσική Αυτοκρατορία.

Σκοποί της Αλχημείας και η χρήση των συμβόλων

Σε αντίθεση με τη χημεία, που ασχολείται μόνο με την φυσική ύλη και ενέργεια, η Αλχημεία μελετά τη χρήση της "αιθερικής" ενέργειας με σκοπό την ανάλυση της ύλης σε κβαντικό επίπεδο. Οι σημαντικότεροι στόχοι των αλχημιστών ήταν η μετατροπή των κοινών μετάλλων σε χρυσό ή ασήμι και η δημιουργία του ελιξηρίου της Ζωής (Πανάκεια), το οποίο θα θεράπευε όλες τις ασθένειες και θα παρέτεινε τη ζωή επ' αόριστον. Η επίτευξη της μετατροπής των μετάλλων σε χρυσό ή ασήμι θα ήταν εφικτή μέσω της ανακάλυψης ενός καταλύτη για την μεταστοιχείωση των μετάλλων, ενός Συμπαντικού διαλύτη με τον οποίο όλα τα σύνθετα σώματα επανέρχονται στην ουσία από την οποία πηγάζουν, τον συμβολικό Χρυσό ή Καθολική αγνή Ύλη. Αυτός ο κοσμικός διαλύτης είναι η γνωστή Φιλοσοφική Λίθος.
philosopher stone alchemy

Απεικόνιση της Φιλοσοφικής Λίθου στο βιβλίο Atalanta fugiens του Michael Maiers (1617)

Ταυτόχρονα οι Αλχημιστές έδιναν πνευματική διάσταση στις αναζητήσεις τους (η αναζήτηση της Φιλοσοφικής λίθου και του ελιξηρίου της Ζωής συμβόλιζε την μετάβαση από την φθορά, την αρρώστια και το θάνατο στην αφθαρσία και την Αιώνια Ζωή του σώματος και του πνεύματος). Καθώς η πρακτική της Αλχημείας συχνά απαγορευόταν από τα καθεστώτα της εποχής, οι αλχημιστές οδηγήθηκαν στην ανάγκη κρυπτογράφησης και χρήσης "συμβόλων" αντί λέξεων. 

Η σύγχρονη ψυχολογία για την αλχημεία

Η Αλχημεία αποτέλεσε για τον Καρλ Γιούνγκ, το ξεχασμένο στοιχείο που συμπλήρωνε το κενό στο πάζλ της ιστορικής συνέχειας από τον αρχαίο Γνωστικισμό έως την εμφάνιση και εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας στον καιρό του. Στο δοκίμιό του «The Psychology of the Transference» (Η Ψυχολογία της Μεταβίβασης), μια έρευνα για τον αλχημικό συμβολισμό, αναγνωρίζει την Αλχημεία ως «την κατάθεση μιας βαθιάς γνώσης για τον ψυχολογικό μηχανισμό της αγάπης μέσω της διαδικασίας της εναρμόνισης όλων των αντιθέτων, μια διαδικασία συναισθηματική, διανοητική, φυσική και μεταφυσική.»

Αλχημικοί συμβολισμοί και η διαδεδομένη χρήση τους στη δερματοστιξία

Μιλώντας για συμβολισμούς των μετάλλων, οι αλχημιστές εννοούν την πραγματική μεταστοιχείωση της ενέργειας τους μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Μερικά παραδείγματα από τους συμβολισμούς των στοιχείων κατά την αλχημιστική παράδοση:

Φωτιά, Αέρας, Νερό, Γη:  Ο κόσμος για τους Αλχημιστές είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης Πνεύματος και ύλης. Τα τέσσερα στοιχεία σχετίζονται με το Πνευματικό, Νοητικό, Ψυχικό και Φυσικό επίπεδο της ανθρώπινης ύπαρξης

Διαμάντι: Το ορυκτό αυτό, χάρη στις ιδιότητες διάθλασης του φωτός συνδέθηκε με την συνειδητότητα, τη διαύγεια, και την οξεία αντίληψη και κατ’επέκταση με το ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής προς την ανώτερη αλήθεια και πνευματική φώτιση. 

Αντιμόνιο: Το χημικό αυτό στοιχείο συνδέθηκε με την ζωώδη φύση του ανθρώπου, το wild spirit μέσα του που απεικονίζεται σε άλλες παραδόσεις και με το σύμβολο του λύκου.

Σίδηρος: Ένα από τα 7 μέταλλα της αλχημείας (χρυσός, ασήμι, χαλκός, υδράργυρος, μόλυβος, σίδηρος, κασσίτερος). Συνδέεται με τον πλανήτη Άρη και την αρρενωπή δύναμη, την εσωτερική αντοχή και τη θέληση.

 

earth water fire air alchemy symbols tattoo

diamond alchemy symblo tattoo meaning

antimony alchemy symbol tattoo meaning
iron alchemy tattoo symbol meaning

philosopher stone alchemy symbol tattoo
 

Πηγές

http://chemistry.about.com/od/periodictableelements/ig/Alchemy-Symbols/ 
http://www.ancient-symbols.com/metal-symbolism.html
http://www.whats-your-sign.com/alchemy-symbols.html
www.flickr.com/photos/sinabsolution/3817623210/in/faves-31465430@N07/
 

©TattooBox | Απαγορεύεται κάθε αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς συγκατάθεση του Tattoobox.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 10 καλύτερα σημεία για μικρά τατουάζ σταυρό!
12 υπέροχα minimal γυναικεία τατουάζ βραχιόλια
Day of the Dead tattoos ή αλλιώς...ο Θάνατος σου πάει πολύ!
 

Θες να λαμβάνεις προτάσεις τατουάζ και προσφορές από το TattooBox? Γράψε το email σου!

Εγγραφή