Αφιέρωμα Λευκά Τατουάζ: Όσα πρέπει να ξέρεις για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις!


Τα λευκά τατουάζ τα είδαμε τον τελευταίο καιρό πάνω σε αρκετά celebrities, όπως η Kate Moss, η Lindsay Lohan και η Rihanna. Και είδαμε να ξεπηδούν ενθουσιώδη άρθρα από διάφορα media που πίστεψαν πως ξετρύπωσαν τη νέα τάση στα τατουάζ, που θα προτιμήσουν όσοι και όσες επιθυμούν ένα αρκετά διακριτικό τατουάζ που θα περνάει απαρατήρητο στον εργασιακό τους χώρο.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα?

Βλέποντας φωτογραφίες με λευκά τατουάζ κατανοούμε γιατί κερδίζουν τις εντυπώσεις ειδικά των γυναικών. Φαίνονται ντελικάτα, όμορφα και κυρίως διακριτικά, αφού δε τραβούν τα βλέμματα και μπορεί να περάσουν ακόμα και απαρατήρητα σε έναν εργασιακό χώρο.

dragonfly white tattoo

rose white tattoo

white tattoo

positivity white tattoo

 

Γιατί όμως οι tattoo artists συνιστούν προσοχή για τα λευκά τατουάζ?

Το TattooBox έκανε έρευνα όπου διαπιστώσαμε ότι αρκετοί tattoo artists διατηρούν επιφυλακτική στάση ως προς τα τατουάζ με λευκό μελάνι, καθώς λόγω της διάφανης φύσης του λευκού μελανιού, προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά την διαδικασία του tattooing καθώς και κατά την περίοδο της επούλωσης. Αναφέρουμε ενδεικτικά σχόλια καλλιτεχνών.

Οι artists Miami και Dimos από το Pair a Dice Tattoo, μας είπαν για τους περιορισμούς από την αισθητική πλευρά: «το λευκό τατουάζ ειναι μια ενδιαφέρουσα τεχνική αλλα σε περιορίζει κατά ένα ποσοστό στην λεπτομέρεια και στην ποικιλία των σχεδίων (δεν μπορείς να κάνεις πολλά σχέδια μόνο με λευκό). Δεν είναι έντονο, αλλά αυτή ειναι η ιδιαιτερότητά του και ο λόγος που το προτιμάνε, καθώς επειδή δεν φαίνεται πολύ είναι μια λύση για αυτούς που θέλουν να κάνουν tattoo σε εμφανές σημείο χωρίς να έχουν θέμα με τη δουλειά τους. Το λευκό ειναι αρκετα δύσκολο,θέλει καλό χρώμα και ιδιαίτερη τεχνική γιατί μπορεί το λευκό να γινει μπεζ».

Ο Peter Angelfox του Black Diamond Tattoo προειδοποιεί ότι ένα εντυπωσιακό φρέσκο λευκό τατουάζ θα φαίνεται διαφορετικό μετά από καιρό: «Το λευκό ως τόνος προσδίδει λεπτομέρεια σε ένα σχέδιο αλλά και αποδίδει φωτισμό όπου χρειάζεται. Όντας το πιο ανοιχτό μελάνι όμως δεν έχει μεγάλη διάρκεια και έτσι ένα tattoo που έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου με λευκό, αρχικά μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσει αρκετά προβλήματα σε βάθος χρόνου».

 

Ο κ. Βασίλης Δημόπουλος του Blacrima Tattoo μας εφιστεί την προσοχή στις τεχνικές επιπλοκές πάνω στις οποίες ο καλλιτέχνης οφείλει να συμβουλέψει τον πελάτη: «Θεωρώ ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν άνετα με διάφορους τρόπους και τεχνικές, ας μην ξεχνάμε καταρχήν ότι είμαστε η χώρα του ‘’ηλιοκαψήματος’’. Όσον αφορά το απευθείας γράψιμο με λευκή μελάνη κάνοντας ένα σχέδιο ή γράφοντας μία λέξη, αυτό προϋποθέτει κάποια πράγματα εκ των προτέρων αλλά και εκ των υστέρων. Εκ των προτέρων, το χρώμα και τον τύπο δέρματος αλλά και το σημείο και εκ των υστέρων, την καλή και προσεκτική επούλωση και σίγουρα την μετέπειτα προστασία του tattoo με υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό. Είναι καλό να αναφερθεί πως κατά την διάρκεια της επούλωσης η κάλυψη της λευκής μελάνης από ιστό (δέρμα) σίγουρα δίνει άλλη όψη στη φωτεινότητα. Φανταστείτε λοιπόν το λευκό μελάνι κάτω από μία ηλιοκαμένη επιδερμίδα. Τι χρώμα θα έχει, λευκό? Σίγουρα όχι. Γενικότερα, ο πελάτης θα πρέπει να ακούσει τη συμβουλή του καλλιτέχνη για όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν τα οποία θα τον κατατοπίσουν γενικότερα για να πάρει την τελική του απόφαση».

Ο κ. Γιάννης Μέλλος του Legend Tattoo μας τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το σκοπό που κάνει κάποιος τατουάζ, που είναι φυσικά το να φαίνεται και να το θαυμάζουμε: «Η αποψη μου για τα λευκά τατουάζ δεν ειναι αρνητική γιατί η κάθε επιθυμία του πελάτη μου είναι σεβαστή πάνω απο όλα. Απλά δεν βρίσκω τον λόγο γιατι να κάνει κάποιος ένα tattoo, που και περισσότερη προσοχή θα θέλει απο τον ήλιο χειμώνα καλοκαίρι, και το βασικότερο, δεν θα φαίνεται. Το tattoo πιστεύω ότι αν πραγματικά το θέλουμε και το αγαπάμε σαν τέχνη, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να είναι έντονο για να μπορούμε να το θαυμάζουμε ανα πάσα στιγμή.Kαι επειδή το κάθε δέρμα είναι διαφορετικό το άσπρο χρώμα μετά την επούλωση σε κάποιους δείχνει έντονα, σε κάποιους όχι και τόσο και σε ορισμένους ίσως και καθόλου».

this too shall pass white tattoo

Πολλές φορές η δυναμική του σχεδίου τατουάζ αναδεικνύεται καλύτερα με μαύρο παρά άσπρο μελάνι

Τι μπορεί όμως να πάει στραβά? Ας τα δούμε αναλυτικά.

Προβλήματα κατά τη διαδικασία του tattooing

Οι δύο κοινές τεχνικές tattooing έχουν η κάθε μία τις τεχνικές τους δυσκολίες όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά λευκό μελάνι για το τατουάζ.

Η πρώτη τεχνική με στένσιλ (όπου ο καλλιτέχνης αποτυπώσει το σχέδιο στο δέρμα με τη βοήθεια του στένσιλ, πριν ξεκινήσει να το δουλεύει) έχει ένα ρίσκο ότι μπορεί να «ποτίσει» το λευκό μελάνι με τη σκούρα μπογιά του στένσιλ.

Στη δεύτερη τεχνική, το freehand, ο καλλιτέχνης θα δουλέψει το σχέδιο απευθείας στο δέρμα με τη βελόνα, έχοντας κάνει νωρίτερα περιγράμματα με μαρκαδόρο. Ωστόσο εδώ η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η λευκή απόχρωση δυσκολεύει τον καλλιτέχνη να «δει» ακριβώς τις γραμμές που δουλεύει και να αποδώσει το επιθυμητό σχέδιο με 100% ακρίβεια. Επιπλέον, επειδή το λευκό μελάνι δεν έχει την ίδια χρωματική πυκνότητα με ένα σκούρο, ενδέχεται να μην επιτευχθεί ομοιομορφία στις γραμμές.

Βλέπουμε αριστερά πόσο αδύναμες και "ασυνεχείς" φαίνονται οι γραμμές στο σχέδιο, σε αντίθεση με την δεξιά εικόνα.

Προβλήματα κατά τη διαδικασία της επούλωσης

Ακόμα και αν ο καλλιτέχνης ολοκληρώσει με επιτυχία το tattooing, εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα επιπλοκής κατά την περίοδο επούλωσης.

Δεν είναι προβλέψιμο πόσο καλά θα επουλωθεί σε διαφορετικά δέρματα το λευκό τατουάζ. Σε ένα ποσοστό ανθρώπων αυτά ενδέχεται να παραμείνουν λευκά ενώ σε κάποιους άλλους, το λευκό χρώμα ενδέχεται να γίνει αρκετά διάφανο σε βαθμό που το τατουάζ να μη φαίνεται σχεδόν καθόλου. Σε ένα άλλο ποσοστό ανθρώπων ενδέχεται να κιτρινίσουν ή να γίνουν μπεζ.

Με την επούλωση ενδέχεται ένα λευκό τατουάζ να παίρνει μπεζ ή κιτρινωπή απόχρωση.

Επιπλέον, από το σχέδιο του τατουάζ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ατυχής επιλογή σχεδίου μπορεί να προκαλέσει εφέ ... δερματίτιδας.

stars white ink tattoos

Αστέρια ή .. ανεμοβλογιά?

 

Διακοσμητικός... μύκητας?  Μάλλον η χειρότερη επιλογή σχεδίου για λευκό τατουάζ,  ever ...

 

Προβλήματα σε βάθος χρόνου

Ακόμα όμως κιαν οι δύο προηγούμενες φάσεις ολοκληρωθούν με επιτυχία, να ξέρεις ότι σε βάθος χρόνου η λευκότητα του τατουάζ σου δύσκολα θα διατηρηθεί. Η έκθεση στον ήλιο θα επιταχύνει την αλλοίωσή του, άρα θα πρέπει να φροντίζεις για την λιγότερη δυνατή έκθεση στον ήλιο σε συνδιασμό με αντιηλιακά προϊόντα. Και παρ’όλ’αυτά, η φυσική του τάση θα είναι να εξασθενεί η έντασή του χρόνο με το χρόνο, οπότε θα χρειαστείς κάποια στιγμή ένα φρεσκάρισμα από τον καλλιτέχνη.

Συμπερασματικά

Η επιτυχία των λευκών τατουάζ εξαρτώνται από την εμπειρία του καλλιτέχνη, από τη - μη προβλέψιμη και διαφορετική για κάθε άνθρωπο - ποιότητα της επούλωσης και από την καλή προστασία από τον ήλιο. Στις μεσογειακών τόνων επιδερμίδες που μαυρίζουν αρκετά το καλοκαίρι, ένα τέτοιο τατουάζ θα κατέληγε μάλλον μπεζ.  Τα πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα φαίνεται ότι είναι τα πιο κατάλληλα για να αναδείξουν ένα λευκό τατουάζ. Και πάλι, συνίσταται να μην το κάνεις σε σημείο που εκτίθεται στον ήλιο, όπως τα χέρια. Αλλά δεν ήταν αυτό εξαρχής το σημείο στο οποίο ήθελες να το κάνεις, με τη σκέψη ότι θα ήθελες να συμπληρώνει (διακριτικά) τo look σου?

Εμείς σου εξηγήσαμε τα πιθανά προβλήματα. Η επιλογή, δική σου. Η συμβουλή μας είναι, να ζητήσεις από τον καλλιτέχνη που σκέφτεσαι να επιλέξεις να σου δείξει δουλειές του από επουλωμένα λευκά τατουάζ και να ζητήσεις την γνώμη του κατα πόσον συνιστά ή όχι ένα τέτοιο τατουάζ για το δικό σου τύπο δέρματος.

Αριστερά, το τατουάζ Breathe της Lindsay Lohan. Δεξιά, αποτυχημένο αντίγραφο.

 

©TattooBox | Απαγορεύεται αυστηρά κάθε αντιγραφή, παραποίηση και αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς τη συγκατάθεση του Tattoobox.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 10 πιο δημοφιλή πουλιά τατουάζ
Τα 12 στοιχεία ενός επιτυχημένου indie Fashion Look (με bonus το τατουάζ!)
Τα 10 καλύτερα σημεία για μικρά τατουάζ σταυρό!
 

Θες να λαμβάνεις προτάσεις τατουάζ και προσφορές από το TattooBox? Γράψε το email σου!

Εγγραφή