Τατουάζ εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία


Ουκ ολίγες φορές έχει σταθεί η αρχαία ελληνική μυθολογία πηγή έμπνευσης, τόσο για τους εγχώριους tattoo artists όσο και για διεθνείς. Μέσα στον τεράστιο πλούτο της, ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει ένα μύθο και μια ιστορία που θα τον συγκινήσει.

Και σίγουρα το να αποτυπώσεις μέρος της ιστορίας αυτής επάνω σου με ένα τατουάζ, δεν είναι μια πράξη εθνικιστικού χαρακτήρα αλλά συμβολικού, προς απόδοση τιμής σε ό,τι μας αγγίζει, εκφράζει τις αξίες μας και πιθανώς και κάτι από την δική μας ιστορία. 

Μέσα από μερικές εξαιρετικές δουλειές ελλήνων καλλιτεχνών με θέματα μυθολογίας της Αρχαίας Ελλάδας, βρήκαμε την ευκαιρία να ξεσκονίσουμε τη μνήμη μας και να θυμηθούμε τις συναρπαστικές ιστορίες που μάθαμε για πρώτη φορά στο σχολείο!

(πατήστε πάνω σε κάθε φωτό, για μεγέθυνση!)

 

1# Δίας, ο Θεός των Θεών

Ο κυβερνήτης των Θεών του Ολύμπου και σπουδαιότερος όλων των μυθολογικών όντων. Ο πατέρας του ο τιτάνας Κρόνος, είχε αποκτήσει πολλά παιδιά από τη Ρέα: την Εστία, την Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Ποσειδώνα, αλλά τα κατάπιε όλα τη στιγμή που γεννήθηκαν, αφού είχε μάθει από τη Γαία και τον Ουρανό ότι ο γιος του θα τον ανατρέψει. Όταν ο Δίας γεννήθηκε, η Ρέα τον έκρυψε σε μια σπηλιά στο όρος Ίδη της Κρήτης όπου λέγεται ότι ανατράφηκε από μια κατσίκα, την Αμάλθεια. Μετά την ενηλικίωση του, ο Δίας ανάγκασε τον Κρόνο να ξεράσει τα αδέλφια του και έπειτα, μαζί με τα αδέλφια του, με τους Γίγαντες, τους Κύκλωπες και τους Εκατόγχειρες πολέμησε τον Κρόνο και τους άλλους Τιτάνες (Τιτανομαχία). Ο Δίας νίκησε και μοίρασε τον κόσμο σε τρία βασίλεια: Τον ουρανό, τη θάλασσα και τον κάτω κόσμο, με αρχηγούς τον εαυτό του, τον Ποσειδώνα και τον Άδη.

Από τη σύζυγό του Ήρα απέκτησε τον Άρη, την Ήβη και τον Ήφαιστο, ενώ, γνωστός για τις ερωτικές περιπέτειες του, υπήρξε επίσης πατέρας της Αθηνάς, του Απόλλωνα, της Άρτεμης, του Ερμή, της Περσεφόνης, του Διόνυσου, του Περσέα, του Ηρακλή, της Ωραίας Ελένης, του Μίνωα και των Μουσών.

Artist: Lonis

Τατουάζ Δίας - zeus tattoo ancient greece mythology

Artist: Lazaros Brone

zeus tattoo

2. Δαίδαλος και Ίκαρος

Όταν ο Δαίδαλος καταδικάστηκε από τον Άρειο Πάγο επειδή είχε φονεύσει τον τεχνίτη Τάλω, έφυγε στην Κρήτη. Εκεί κατασκεύασε τον Λαβύρινθο για να ζει μέσα ο Μινώταυρος, ο γιος της γυναίκας του Μίνωος. Μέσα στον Λαβύρινθο φυλάκισε ο Μίνως και τον ίδιο τον Δαίδαλο με τον γιο του Ίκαρο, διότι ο Δαίδαλος είχε βοηθήσει την Πασιφάη να ενωθεί με τον Ταύρο του Ποσειδώνος και να γεννηθεί ο Μινώταυρος.

Ο Δαίδαλος με τον Ίκαρο δραπέτευσαν από τον Λαβύρινθο με τη βοήθεια των φτερών που είχε κατασκευάσει και για τους δύο ο Δαίδαλος, χρησιμοποιώντας πούπουλα και κερί. Ο Ίκαρος γοητευμένος από την πτήση, παράκουσε την εντολή του πατέρα του να μην πετάει πολύ ψηλά για να μη λιώσει από τη ζέστη του ήλιου το κερί των φτερών, ούτε και πολύ χαμηλά για να μην λυθούν τα φτερά από την υγρασία της θάλασσας: πέταξε ψηλά με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί και να αποκολληθούν τα φτερά, να πέσει στη θάλασσα και να χάσει τη ζωή του. Η θαλάσσια περιοχή όπου ο Ίκαρος βρήκε τον θάνατο ονομάστηκε έκτοτε Ικάριο Πέλαγος, νότια του νησιού που ονομάστηκε Ικαρία.

Artist: Ozone

Τατουάζ ίΚαρος και Δαίδαλος - Daedalus and Icarus ancient greek mythology tattoo

3. Θεά Αθηνά και Μαρσύας

Ο σχετικός μύθος λέει ότι η Αθηνά πρώτη κατασκεύασε μουσικούς αυλούς αλλά τους πέταξε όταν κατάλαβε ότι το φύσημα κατά το παίξιμό τους παραμόρφωνε το πρόσωπό της. Ο σάτυρος Μαρσύας γοητευμένος από τον ήχο του νέου μουσικού οργάνου όρμησε να πάρει από τη γη τους αυλούς. Ο Μαρσύας έμαθε να τους παίζει δεξιοτεχνικά αλλά έγινε τόσο περήφανος, ώστε να προκαλέσει σε αγώνα μουσικής τον κιθαρωδό θεό Απόλλωνα.

Κριτές του αγώνα ήταν οι Μούσες, που αποφάσισαν ότι νικητής ήταν ο Απόλλων, αφού μπορούσε να τραγουδά παίζοντας ταυτόχρονα την κιθάρα του, κάτι που δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ο Μαρσύας με τους αυλούς. Μετά από αυτό ο Απόλλων τιμώρησε σκληρά τον Μαρσύα βάζοντας έναν υπηρέτη του να τον γδάρει ζωντανό.

Artist: Betty Tattoo

Τατουάζ πάνας και Αθηνά - Panas god and Athena Goddess ancient greek mythology tattoo

4. Προμηθέας

Σύμφωνα με το μύθο, όταν δημιουργήθηκαν οι άνθρωποι από τους Θεούς, είχαν πολύ λίγα εφόδια και γνώσεις για να επιβιώσουν. Έτσι ο Προμηθέας τους πήρε υπό την προστασία τους, όχι μόνο χαρίζοντάς τους τη φωτιά, αλλά και μαθαίνοντάς τους τέχνες, επιστήμες και γράμματα.

Οι προσπάθειες υπεράσπισής τους ενάντια στις βουλές του Δία, εξόργισαν τον τελευταίο, που διέταξε τον Ήφαιστο να δέσει τον Προμηθέα με αλυσίδες σε μια κορυφή του Καύκασου, ενώ ένας αετός κατάτρωγε όλη τη μέρα το συκώτι του, το οποίο όμως ανανεωνόταν τη νύχτα. Η τιμωρία που είχε καθοριστεί να είναι αιώνια, έληξε με το φόνο του αετού από τον Ηρακλή.

Artist:Cido

Prometheus ancient greece mythology tattoo

5. Ο μαίανδρος κατά τη μυθολογία

Κατά την Ελληνική μυθολογία, ο βασιλιάς της Φθίας ο Πηλέας, είδε κάποτε στο φως του φεγγαριού τη θεά Θέτιδα να χορεύει μαζί με τις κόρες των νερών.  Ο Πηλέας την ερωτεύτηκε, αλλά πώς μπορούσε αυτός θνητός, ν’ αποκτήσει τη Θέτιδα που ήταν μια θεά; Ρώτησε λοιπόν τον σοφότατο Χείρωνα, ο οποίος του έμαθε τη Χειρώνια (ή Μαιάνδρειο) λαβή για να την πιάσει, όσες μορφές κιαν εκείνη άλλαζε για να ξεφύγει.  Ο Πηλέας την άρπαξε στην αγκαλιά του χρησιμοποιώντας τη λαβή και παρά τις θυμωμένες μεταμορφώσεις της, η θεά υπέκυψε και παραδόθηκε στον έρωτά του. Έτσι o «Μαίανδρος», που προκύπτει σχηματικά από την ένωση δύο χεριών, έγινε το διάσημο αρχαιοελληνικό σύμβολο της ήττας των θεών από θνητούς! 

Artist: Kostas Pliakas

Τατουάζ Γοργώ - gorgon ancient greece mythology tattoo

6. Πήγασος

Κατά τον Ησίοδο, ο Πήγασος ήταν καρπός της ένωσης του Ποσειδώνα με τη Γοργώ Μέδουσα και ξεπήδησε από τον λαιμό της όταν την αποκεφάλισε ο Περσέας με τη συνδρομή της Αθηνάς. Κατά μια άλλη μαρτυρία, ο Πήγασος γεννήθηκε από το αίμα που έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με μια άλλη όμορφη ιστορία, όταν οι Μούσες διαγωνίζονταν κάποτε στο τραγούδι με τις κόρες του Πιέρου, στον ποταμό Ελικώνα, μόλις άρχισαν το τραγούδι οι Πιέριες κόρες όλα είχαν σκοτεινιάσει. Αμέσως μετά, όταν ήλθε η σειρά των Μουσών, όλα φαίνονταν σαν να σταμάτησαν, ο Ουρανός, η Θάλασσα, τα ποτάμια, για να ακούσουν τους εξαίσιους ύμνους, ο δε Ελικώνας άρχιζε να υψώνει τη κορυφή του προς τον ουρανό από χαρά και υπερηφάνεια μέχρι που τον σταμάτησε ο φτερωτός Πήγασος, με διαταγή του Ποσειδώνα, λακτίζοντας τον με τις οπλές του. Από το λάκτισμα αυτό γεννήθηκε η πηγή του Ελικώνα.

Artist: Tasos Xy

Τατουάζ πήγασος - pegasus ancient greek mythology tattoo

7. Πάνας

Ο Πάνας ήταν ο τραγοπόδαρος θεός των ποιμένων και των ποιμνίων και κατοικούσε σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες στα βουνά της Αρκαδίας. Ήταν γιος του αγγελιοφόρου των θεών, του Ερμή και της Νύμφης Δρυόπης. Το παιδί που αυτή γέννησε είχε αποκρουστική όψη, πόδια τράγου, μυτερά αυτιά, δυο κέρατα στο κεφάλι και το προσωπό που καλυπτόταν από πυκνή γενειάδα. Η Δρυόπη μόλις τον είδε τρόμαξε και τράπηκε σε φυγή εγκαταλείποντας το παιδί της. Ο Ερμής τότε τον λυπήθηκε και τον έφερε στην κατοικία των θεών, στον Όλυμπο. Όλοι οι θεοί μόλις τον είδαν άρχισαν να γελούν γοητευμένοι από τη μορφή του. Περισσότερο δε απ' όλους, ο θεός του κεφιού, ο Διόνυσος, που με χαρά δέχτηκε να έρθει στη συντροφιά του και τον ονόμασε Παν, επειδή οι πάντες ευχαριστήθηκαν όταν τον είδαν.

Οι ποιμένες τον θεωρούσαν ως προστάτη τους και έκαναν συχνά αφιερώσεις σε αυτόν. Κατά τους αρχαίους, ο Πάνας περιφερόταν συνήθως στη φύση, κύρια στα βουνά της Αρκαδίας.Ο Πάνας ήταν ο σύντροφος των Νυμφών και ακούραστος εραστής κάθε νέαςπου πλησίαζε το χώρο του δηλαδή την Φύση. Αγαπούσε τη φυσική υπαίθρια ζωή όπου περνούσε ώρες ατέλειωτες παίζοντας με το ποιμενικό του αυλό.

Artist: Kostas Baronis

Τατουάζ Πάνας - panas ancient greece mythology tattoo

8. Η Γοργώ Μέδουσα

Το όνομα Γοργώ ή Gorgon στα αγγλικά, σημαίνει τρομερός και φαίνεται να προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη "garğ" που παραπέμπει στο γρύλισμα ενός θηρίου. Κατά τις πιο συνηθισμένες αναφορές της ελληνικής μυθολογίας, ο όρος είχε συνδεθεί με τρείς αδελφές - τέρατα που είχαν φίδια αντί για μαλλιά και ένα τρομακτικό πρόσωπο που μπορούσε να μετατρέψει σε πέτρα όποιον το αντίκρυζε. Εκ των τριων αδελφών, η Σθενώ και η Ευρυάλη ήταν αθάνατες, ενώ η Μέδουσα όχι. Τελικά τη Μέδουσα σκότωσε ο Περσέας, με την βοήθεια της Θεάς Αθηνάς. Το κεφάλι της, το περίφημο «Γοργόνειο», το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το επέθεσε στην ασπίδα της, επειδή το κεφάλι της, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε.

Artist: Dobi Slavov

Τατουάζ μέδουσα - medusa ancient greece mythology tattoo

 

9. Περσέας

Ο Περσέας ήταν γιος του Δία και της Δανάης. Ο πατέρας της Δανάης, βασιλιάς του Άργους, Ακρίσιος, είχε λάβει έναν χρησμό, ότι θα τον σκότωνε ο γιος της κόρης του. Φοβούμενος, φυλάκισε την Δανάη σε ένα υπόγειο δωμάτιο και έκανε βέβαιο ότι κανένας άνδρας δεν θα μπορούσε να την πλησιάσει. Ο Δίας όμως, ο οποίος είχε γοητευθεί από την ομορφιά της Δανάης, μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή, μπήκε στην φυλακή της. Η Δανάη μετά από αυτό το γεγονός έφερε στον κόσμο ένα αγόρι, τον Περσέα. Η Δανάη προσπάθησε να κρύψει το παιδί από τον πατέρα της, αλλά όταν ο Ακρίσιος το έμαθε, έβαλε την κόρη του και το παιδί σε ένα ξύλινο κιβώτιο και το πέταξε στην θάλασσα.

Τα κύματα έφεραν το κιβώτιο στο νησί της Σερίφου, όπου ο ψαράς Δίκτυς το έφερε στο νησί με τα δίκτυα του και πήρε την Δανάη και τον Περσέα υπό την προστασία του. Στη συνέχεια της ιστορίας, ο Περσέας είναι αυτός που σκοτώνει την Μέδουσα και παντρεύεται την Ανδρομέδα, ενώ ένας από τους απογόνους του, είναι ο Ηρακλής!

Artist: Kostas Chrisafidis

Τατουάζ περσέας - perseus ancient greek mythology tattoo

10. Τρείς Μοίρες

Οι Μοίρες, παριστάνονταν συνήθως ως τρεις γυναικείες μορφές που κλώθουν. Η κλωστή που κρατούν στα χέρια τους, συμβολίζει την ανθρώπινη ζωή, δεικνύοντας το πόσο μικρή και αδύναμη μπορεί αυτή να είναι. Η πρώτη Μοίρα, η Κλωθώ (συμβολίζει και το παρόν), γνέθει το νήμα της ζωής, η δεύτερη, η Λάχεσις (το παρελθόν), μοιράζει τους κλήρους, καθορίζει τι θα «λάχει» στον καθένα (εξού και λαχείο). Η τρίτη Μοίρα, τέλος, η Άτροπος (το μέλλον), κόβει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, όταν έρθει η ώρα, την κλωστή της ζωής των ανθρώπων. Οι Μοίρες σύμφωνα με τη Μυθολογία είναι οι δυνάμεις που ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής του κάθε θνητού, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του.

Artist:Dr Pepper

Τατουάαζ 3 μοίρες - three fates greek mythology tattoo

 

*Κεντρική εικόνα άρθρου: Neptune (Ποσειδώνας) από τον artist Jun Cha

©TattooBox | Απαγορεύεται αυστηρά κάθε αντιγραφή, παραποίηση και αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς τη συγκατάθεση του Tattoobox.gr

 

>>>Δες περισσότερα τατουάζ με θέμα την Αρχαία Ελλάδα στο TattooBox!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι άγγελοι του Luis Royo: Τατουάζ και piercing στην πιο ονειρεμένη σου εκδοχή
10 διαφορετικές ιδέες για τατουάζ πυξίδα
Tattoo Idea of the Week: Τατουάζ χταπόδι
 

Θες να λαμβάνεις προτάσεις τατουάζ και προσφορές από το TattooBox? Γράψε το email σου!

Εγγραφή